Zadanie kołem wagonika.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hlidskjalf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2008, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zadanie kołem wagonika.

Post autor: hlidskjalf »

Kolejka jedzie po torach w kształcie okręgu. Rozstaw szyn jest równy 2 cm. Podczas jednego pełnego okrążenia lewe koło wagonu wykonało o 3 obroty mniej niż prawe. Jaka długość ma promień koła wagonu?
Z góry dzięki za pomoc!
Siemian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysoka
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Zadanie kołem wagonika.

Post autor: Siemian »

r-promień okręgu który tworzy wewnętrzna szyna
x-obwód kółka

\(\displaystyle{ \frac{2\pi r}{x}+3=\frac{2\pi (r+2)}{x}\\\\
3x+2\pi r=2\pi r +4\pi\\\\
x=\frac{4\pi}{3}\\\\
x=2\pi\frac{2}{3}\\\\}\)

promień kółka \(\displaystyle{ =\frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ