stosunek pól

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bartek_szczytno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lut 2008, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka

stosunek pól

Post autor: bartek_szczytno »

oblicz stosunek pola n-kata foremnego wpisanego w kolo o promieniu R do pola n-kata foremnego opisanego na tym kole
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

stosunek pól

Post autor: Lorek »

Wystarczy odpowiedni rysunek:
\(\displaystyle{ S_w=n\cdot \frac{R^2\sin \frac{2\pi}{n}}{2}\\S_o=n R^2\tan \frac{\pi}{n}}\)
ODPOWIEDZ