Trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiulka17a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 25 lut 2007, o 21:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS
Podziękował: 1 raz

Trapez

Post autor: asiulka17a »

W trapezie o podstawach a i b (a>b) sumą kątów przy dłuższej podstawie wynosi 90 stopni. oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Trapez

Post autor: JankoS »

asiulka17a pisze:W trapezie o podstawach a i b (a>b) sumą kątów przy dłuższej podstawie wynosi 90 stopni. oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
Oznaczam x - długość szukanego odcinka, E - środek podstawy AB, F - środek podstawy DC. Przedłużam ramiona trapezu do przecięcia się w punkcie S. Z danych zadania trójkąty ABS i DCS są prostokątne. W trójkącie prostokątnym CSD punkt F jest środkiem opisanego na nim okręgu. Stąd
\(\displaystyle{ |SF|=|DF|=\frac{b}{2}.}\)
Trójkąty ABS i DCS są podobne. Stąd
\(\displaystyle{ \frac{|SE|}{|SF|}=\frac{|AB|}{|DC|} \ czyli \ \frac{x+\frac{b}{2}}{\frac{b}{2}}=\frac{a}{b}.}\)
i dalej z górki.
ODPOWIEDZ