cześć.
możecie pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
3 okręgi o promieniach 4, 8, 12 są parami zewnętrznie styczne. Obliczyć długość promienia okręgu przechodzącego przez punkty styczności tych okręgów?"
pozdr
3 okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kętrzyn
- Podziękował: 3 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
3 okręgi
Zauważ istnienie trójkąta, którego bokami są odpowiednio: 4+8 , 4+12 , 8+12. Zatem powstaje nam trójkąt o bokach:
\(\displaystyle{ a=12 \\ b=16 \\ c=20}\)
Na dodatek można zauważyć, że jest to trójkąt prostokątny. A szukany okrąg jest okręgiem wpisanym w ten trójkąt (rozrysuj sobie). Wiemy (a jak nie wiesz, to masz zadanie - wyprowadzić wzór ), że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny przy naszych oznaczeniach ma długość:
\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=12 \\ b=16 \\ c=20}\)
Na dodatek można zauważyć, że jest to trójkąt prostokątny. A szukany okrąg jest okręgiem wpisanym w ten trójkąt (rozrysuj sobie). Wiemy (a jak nie wiesz, to masz zadanie - wyprowadzić wzór ), że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny przy naszych oznaczeniach ma długość:
\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kętrzyn
- Podziękował: 3 razy
3 okręgi
nie widzę tego
nie wiem skąd takie długośći odcinków, prawdę mówiąc, nawet nie wiem jaki wykonać rysunek
nie wiem skąd takie długośći odcinków, prawdę mówiąc, nawet nie wiem jaki wykonać rysunek
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kętrzyn
- Podziękował: 3 razy
3 okręgi
o tym wiem. chodzi mi o o to jak to wygląda. nie potrafię sobie tego wyobrazić, dlatego nie mogę zrozumieć skąd te długości. jak zinterpretować, to że 'są parami styczne'? mamy trzy pary? i one są połączone ze sobą czy jak?
niestety nie wyślę mojego rysunku, bo są ograniczenia. czy ktoś mógłby mi to narysować?
niestety nie wyślę mojego rysunku, bo są ograniczenia. czy ktoś mógłby mi to narysować?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kętrzyn
- Podziękował: 3 razy