1.Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4. Oblicz pole równoległoboku wiedzać, ze jego obwód wynosi 30
2. Wysokość trapezu równoramiennego ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) a jedna z podstaw jest 3 razy dłuższa od drugiej. Oblicz pole trapezu wiedząć że sinus jego kąta ostrego jest równy 0.2
3. W okręgu o promieniu 5 poprowadzono dwie równoległe cięciwy o długościach 6 i 8. Oblicz odległość między tymi cięciwami
Wiem że łatwe ale takie kurdę łątwe żę se poradzić z nimi nie mogę...
Kilka zadań - planimetria
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Kilka zadań - planimetria
zad 3
poprowadz sobie promienie do konca tych dwoch cieciw i powstana ci 2 trójkąty równoramienne nastepnie z tw. piatagorasa obliczyc wysokosc kazdego z trojkatow
\(\displaystyle{ h^2+9=25}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ H^2+16=25}\)
\(\displaystyle{ H=3}\)
odleglosc miedzy cieciwami wynosi H+h=7
poprowadz sobie promienie do konca tych dwoch cieciw i powstana ci 2 trójkąty równoramienne nastepnie z tw. piatagorasa obliczyc wysokosc kazdego z trojkatow
\(\displaystyle{ h^2+9=25}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ H^2+16=25}\)
\(\displaystyle{ H=3}\)
odleglosc miedzy cieciwami wynosi H+h=7