ośmiokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamiluss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2008, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

ośmiokąt foremny

Post autor: kamiluss »

Oblicz pole i obwód ośmiokąta foremnego wpisanego w kwadrat o boku długości 10. [/latex]
Awatar użytkownika
Ag5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 18 gru 2007, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

ośmiokąt foremny

Post autor: Ag5 »

Wg mnie (mogę się mylić):
Jeśli kwadrat ma bok \(\displaystyle{ a=10}\) to okrąg w niego wpisany ma promień \(\displaystyle{ r=5}\).
Jeśli na tym okręgu opiszesz ośmiokąt to będzie to ośmiokąt wpisany w kwadrat.
Długość promienia wpisanego w ośmiokąt to:
\(\displaystyle{ r= \frac{a(1 + \sqrt{2})}{2}}\)
Z tego obliczasz \(\displaystyle{ a = 10(\sqrt{2} - 1)}\)

Obwód:
\(\displaystyle{ 8*a = 80(\sqrt{2} - 1)}\)
Pole:
\(\displaystyle{ S = 2(1 + \sqrt{2})a^{2} = 200(\sqrt{2} - 1)}\)
Jeśli obliczenia są źle to może pomogą Ci chociaż wzory

Wzory:
miki17290
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2009, o 22:12
Płeć: Kobieta

ośmiokąt foremny

Post autor: miki17290 »

Witam mam takie zadanie i nie potrafię go rozwiązać... Czy ktoś mi pomoże???
Oto ono:
Jakie jest pole ośmiokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 6?

Błagam o jak najszybszą odpowiedź!!!-- 4 mar 2009, o 22:27 --Dzięki juz rozwiązałam sama;)) pozderko;))
ODPOWIEDZ