promień okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 13:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
promień okręgu
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 i 4 cm. Zbudowano okrąg w środku punktu O położonym na przeciwprostokątnej stycznej do dłuższej przyprostokątnej oraz przechodzący przez wierzchołek przeciwległy do dłuższej przyprostokątnej. Oblicz długośc promienia tego okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
promień okręgu
Przeciwprostokatna z tw. Pitagorasa ma długość 5.
r - szukany promień,
Z podobienstwa odpowiednich trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{3}{5}= \frac{r}{5-r}}\)
r - szukany promień,
Z podobienstwa odpowiednich trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{3}{5}= \frac{r}{5-r}}\)