Zad maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 5 razy
Zad maturalne
Średnica AB i cięciwa CD tego samego okręgu zawarte są w prostych równoległych, których odległość jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}}\) . Średnica okręgu jest o 6 cm dłuższa od cięciwy. Oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na tym okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Zad maturalne
r - promirń okręgu,
d - długość cięciwy CD,
\(\displaystyle{ \begin{cases} d+6=2r \\ r^2=(3\sqrt5)^2+( \frac{d}{2})^2 \end{cases}}\)
Z układu otrzymuje sie r=9, a dalej już łatwo.
d - długość cięciwy CD,
\(\displaystyle{ \begin{cases} d+6=2r \\ r^2=(3\sqrt5)^2+( \frac{d}{2})^2 \end{cases}}\)
Z układu otrzymuje sie r=9, a dalej już łatwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 5 razy