TAPEZ KIEŁBASA

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
boras1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 21 razy

TAPEZ KIEŁBASA

Post autor: boras1988 »

W trapezie równoramiennym, który nie jest równoległobokiem, ramię ma długość 7 cm, a przekątna 8 cm. Oblicz długości podstaw trapezu wiedząc, że odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 4 cm.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

TAPEZ KIEŁBASA

Post autor: Mortify »


... trapez.JPG

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} =4}\)
\(\displaystyle{ 2x+a=b}\)
\(\displaystyle{ a+2x+a=8}\)
\(\displaystyle{ a+x=4}\)
\(\displaystyle{ h^{2}=8^{2}-4^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 7^{2}=h^{2}+x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=49-48}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ b=5}\)
boras1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 21 razy

TAPEZ KIEŁBASA

Post autor: boras1988 »

dzięki stary
ODPOWIEDZ