Figury podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
krysia78
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Walbrzych
Podziękował: 13 razy

Figury podobne

Post autor: krysia78 »

Mam zadanie i nie umiem go rozwiazac.

1. Obwody trzech figur sa w stosunku 2:3:4 .
Suma pol tych figur = 58 cm kwadr.
Oblicz pole kazdej z nich .
Dzieki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Figury podobne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2^2P+3^2P+4^2P=58 \\ 4P+9P+16P=58 \\ P=2 \\ 4P=8 \ \ , \ \ 9P=18 \ \ , \ \ 16P=32}\)
ODPOWIEDZ