trapez i trójkąt [pięciokąt] - pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
shift
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 22 lis 2007, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z brzucha :)
Podziękował: 14 razy

trapez i trójkąt [pięciokąt] - pole trapezu

Post autor: shift »

Witam!
Potrzebuję rozwiązania następującego zadania:
W trapezie równoramiennym kąt ostry ma miarę 60 stopni, a długość ramienia 4cm. Na dłuższej podstawie zbudowano trójkąt równoboczny o boku równym tej podstawie tak, że otrzymano pięciokąt. Wiedząc, że obwód pięciokąta wynosi 31cm, oblicz pole tego trapezu.
Z góry dziękuję za rozwiązanie!

Pozdrawiam!
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 59 razy

trapez i trójkąt [pięciokąt] - pole trapezu

Post autor: Pablo09 »

Wprowadzamy oznaczenia : \(\displaystyle{ b}\) - krótsza podstawa, \(\displaystyle{ a}\) dłuższa podstawa ,\(\displaystyle{ h}\) wysokośc trapezu
Wiadomo, że
\(\displaystyle{ 2a+b+4+4=31}\)
równoważnie
\(\displaystyle{ 2a+b=23}\)
Teraz poprowadź wysokości z wierchołków krótszej podstawy. Powstał nam trójkąt o przyprostokątnych \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ h}\)(zarazem wysokość trapezu) oraz przeciwprostokątnej równej \(\displaystyle{ 4}\). Znając kąt liczymy \(\displaystyle{ h}\) korzystając z funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \frac{h}{4}=sin60}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{4} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
Teraz \(\displaystyle{ c}\) z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ (2 \sqrt{3}) ^{2} +c ^{2} =4 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} =16-12}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} =4}\)
\(\displaystyle{ c=2}\)
Zauważ teraz, że dłuzsza podstawa składa się z dwóch odcinków równych \(\displaystyle{ c}\) oraz jednego o długości \(\displaystyle{ b}\). Zatem
\(\displaystyle{ a=b+2c}\)
\(\displaystyle{ a=b+4}\)
Podstawiamy
\(\displaystyle{ 2(b+4)+b=23}\)
\(\displaystyle{ 3b=15}\)
\(\displaystyle{ b=5}\)
Czyli \(\displaystyle{ a=5+4=9}\)
Teraz łatwo policzyć pole
\(\displaystyle{ P= \frac{(5+9)2 \sqrt{3}}{2 }}\)
\(\displaystyle{ P=14 \sqrt{3}}\)
shift
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 22 lis 2007, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z brzucha :)
Podziękował: 14 razy

trapez i trójkąt [pięciokąt] - pole trapezu

Post autor: shift »

Pablo09 dziękuję
ODPOWIEDZ