1. O ile % zwiększy się pole koła, jeśli jego promień zwiększymy o 100%?
2. O ile % trzeba zwiększyć promień koła, żeby jego pole zwiększyło się o 125%?
3. Typowy rower ma koła o średnicy 28 cali (1cal=2.54mm). Ile obrotów na minutę wykonują koła roweru w czasie jazdy z prędkościa 20 km/h?
koło
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
koło
1.\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}\\P= \pi (2r)^{2}= \pi 4r^{2}}\)
czyli zwiekszy sie 4-krotnie
w procentach: 400%
2.\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{5}{4} \pi x^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \pi (\sqrt{\frac{5}{4}}r)^{2}}\)
czyli trzeba zwiekszyc promien o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5}}{2}}\)
w procentach: \(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{5}}{2}r}{r} 100 =50 \sqrt{5}\% 112 }\)
[ Dodano: 1 Lutego 2008, 18:12 ]
3) \(\displaystyle{ 28=71,12mm=0,07112m\\20(km/h)= \frac{2000}{6}(m/min)}\)
\(\displaystyle{ s=Vt= \frac{2000}{6} \frac{7112}{100000}= \frac{14224}{600}(m)}\)
ile odwodow kol zmiesci sie na tej drodze:
\(\displaystyle{ \frac{s}{Ob}=s \frac{1}{Ob}= \frac{14224}{600} \frac{10000}{7112}=33 \frac{1}{3}}\). Czyli zmieszcza sie 33 odroty kola, bo 34 obrot bedzie tlyko po 1/3Ob kola.
czyli zwiekszy sie 4-krotnie
w procentach: 400%
2.\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{5}{4} \pi x^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \pi (\sqrt{\frac{5}{4}}r)^{2}}\)
czyli trzeba zwiekszyc promien o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5}}{2}}\)
w procentach: \(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{5}}{2}r}{r} 100 =50 \sqrt{5}\% 112 }\)
[ Dodano: 1 Lutego 2008, 18:12 ]
3) \(\displaystyle{ 28=71,12mm=0,07112m\\20(km/h)= \frac{2000}{6}(m/min)}\)
\(\displaystyle{ s=Vt= \frac{2000}{6} \frac{7112}{100000}= \frac{14224}{600}(m)}\)
ile odwodow kol zmiesci sie na tej drodze:
\(\displaystyle{ \frac{s}{Ob}=s \frac{1}{Ob}= \frac{14224}{600} \frac{10000}{7112}=33 \frac{1}{3}}\). Czyli zmieszcza sie 33 odroty kola, bo 34 obrot bedzie tlyko po 1/3Ob kola.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2008, o 18:26 przez arpa007, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
koło
Przy takiej odpowiedzi promień powinien zwiększyć się o \(\displaystyle{ 10/%}\)1. o 21%
Ad 2elcia pisze:2. O ile % trzeba zwiększyć promień koła, żeby jego pole zwiększyło się o 125%?
Nowe pole wynosi 2,25 starego pola. Czy nowy promień wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2,25}=1,5}\) starego promienia. Czyli zwiększył się o 50%.