Zad1 Oblicz
Wysokosc trojkata rownobocznego o boku:
a)12\(\displaystyle{ \sqrt{}3}\)
b)8
2.Pole trojkata rownobocznego o boku:
a)4\(\displaystyle{ \sqrt{}2}\)
3)bok trojkata rownobocznego o polu:
a)16\(\displaystyle{ \sqrt{}3}\)
Z gory dzieki za pomoc
Wysokosc i pole trójkata rownobocznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarszyn
- Podziękował: 9 razy
Wysokosc i pole trójkata rownobocznego.
wzór na wysokość trójkąta równobocznego to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
wzór na polce trójkata równobocznego to \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
gdzie a to długosc boku
Tu masz wszystko, ale rozwiąze:
zad1)
a)\(\displaystyle{ 18}\)
b)\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
zad2)
\(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\)
zad3)
\(\displaystyle{ 8}\)
wzór na polce trójkata równobocznego to \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
gdzie a to długosc boku
Tu masz wszystko, ale rozwiąze:
zad1)
a)\(\displaystyle{ 18}\)
b)\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
zad2)
\(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\)
zad3)
\(\displaystyle{ 8}\)