Witam, mam takie zadanie, wydaje się banalne, ale nie idzie mi tego rozwiązać.
W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona do podstawy ma długość 6pierwiastków z 6. Ramię jest 30% krótsze od podstawy. Oblicz obwód.
Z góry dziękuję.
Obwód Trójkąta Równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Obwód Trójkąta Równoramiennego
wysokości - h - \(\displaystyle{ 6 \sqrt{6}}\)
podstawa - a
ramie - 0,7a
Pitagoras
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} a) ^{2} +6 \sqrt{6} ^{2}= ( \frac{7}{10}a) ^{2}}\)
Spróbój teraz rozwiązać
podstawa - a
ramie - 0,7a
Pitagoras
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} a) ^{2} +6 \sqrt{6} ^{2}= ( \frac{7}{10}a) ^{2}}\)
Spróbój teraz rozwiązać