1. Jaki obwód ma kwadrat o polu równym 20 cm?
2. Jaki pole ma kwadrat o przekątnej długości 5?
3. Oblicz pole i obwód rombu o przekątnych długości 2 i 4 [/latex]
w trzecim zamiast x 2 i x 3
Obwody i pola figur
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
Obwody i pola figur
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, o 08:24 przez konikkamil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
Obwody i pola figur
Ad 1
\(\displaystyle{ P=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2=20}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ L=4\cdot 2\sqrt{5}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ x\sqrt{2}=5}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{25}{2}}\)
Ad 3
\(\displaystyle{ P=\frac{x1\cdot x2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{2\sqrt{2} 4\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2=20}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ L=4\cdot 2\sqrt{5}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ x\sqrt{2}=5}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{25}{2}}\)
Ad 3
\(\displaystyle{ P=\frac{x1\cdot x2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{2\sqrt{2} 4\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4\sqrt{6}}\)