1
Podaj miary Katow rombu,w ktorym:
Wysokosc jest dwa razy krotsza od boku
Prosze o pomoc nie rozumiem tego
jesli mozna prosze o jakis rysunek zybym mogl zrozumiec
Z GORY DZIEKI
Kąty Rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 24 razy
Kąty Rombu
ale czy mozecie dac obrazek jakis tego bo nie wiem jak to namalowac
[ Dodano: 29 Stycznia 2008, 20:00 ]
ale jakim cudem to ma 150 i 30
jak podzieli sie romb na 2 trojkaty to sa 3boki
moze to ktos wyjasmnic
[ Dodano: 29 Stycznia 2008, 20:00 ]
ale jakim cudem to ma 150 i 30
jak podzieli sie romb na 2 trojkaty to sa 3boki
moze to ktos wyjasmnic
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Kąty Rombu
no wiem że są 3 boki dzięki temu wychodzi trójkąt prostokątny a skoro wiesz, że jest to trójkąt prostokątny, to możesz zastosować funkcje trygonometryczny sądząc po wieku raczej tego w szkole nie miałeś (zresztą ja także) więc zastosuj właściwości trójkąta równobocznego
zauważ że ten jeden trójkąt, jest połową trójkąta równobocznego, czyli połowa 60 stopni (30 stopni), drugi kąt musi mieć wartość 60 stopni ( 60 + 90 = 150)
a jeżeli się chcesz popisać przed nauczycielką to napisz na tablicy:
\(\displaystyle{ sin = \frac{1}{2}}\) i powiedz, że ten kąt można odczytać z tablic
zauważ że ten jeden trójkąt, jest połową trójkąta równobocznego, czyli połowa 60 stopni (30 stopni), drugi kąt musi mieć wartość 60 stopni ( 60 + 90 = 150)
a jeżeli się chcesz popisać przed nauczycielką to napisz na tablicy:
\(\displaystyle{ sin = \frac{1}{2}}\) i powiedz, że ten kąt można odczytać z tablic