Trapez równoramienny opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 paź 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 3 razy
Trapez równoramienny opisany na okręgu
Długości podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okręgu są równe 4 i 16 cm. Oblicz długość okręgu wpisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Trapez równoramienny opisany na okręgu
\(\displaystyle{ 16+4=2c}\)
\(\displaystyle{ c=10}\)
\(\displaystyle{ 2x=16-4=12}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
z pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^{2}+6^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ c=10}\)
\(\displaystyle{ 2x=16-4=12}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
z pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^{2}+6^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)