Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sam sześciokąt wpisano okrąg. Pole powierzchni powstalego pierscienia wynosi 2 pi. Oblicz pole powierzchni szesciokata.
Zadanie zapewne jest banalna ale sprawilo mi problem. Wdzieczny bede za wskazówkę.
okrąg wpisany i opisany na szesciokacie foremnym
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
okrąg wpisany i opisany na szesciokacie foremnym
\(\displaystyle{ \pi R^{2}- \pi r^{2}=2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi(R^{2}-r^{2})=2 \pi}\)
\(\displaystyle{ R^{2}-r^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ R=a}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a wyznaczasz sobie juz;]
no dobra policze ci:
\(\displaystyle{ a= \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ Pp=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp=6 8=48}\)
\(\displaystyle{ \pi(R^{2}-r^{2})=2 \pi}\)
\(\displaystyle{ R^{2}-r^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ R=a}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a wyznaczasz sobie juz;]
no dobra policze ci:
\(\displaystyle{ a= \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ Pp=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp=6 8=48}\)