Zad.
Oblicz Pole I Obwód Koła Opisanego Na
Trójkącie Prostokątnym-Rownoramiennym o
Ramieniu długości 4cm .
Prosiłbym o Obliczenia
Pole i Obwód Koła Opisanego .zad
- Rokuto
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieprz
- Podziękował: 11 razy
Pole i Obwód Koła Opisanego .zad
No to tak:
\(\displaystyle{ 4 cm}\) to ramię trójkąta prostokątnego równoramiennego czyli \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} cm}\) przeciw prostokątna tego trójkąta przy czym ona jest średnicą koła.
\(\displaystyle{ d=4 \sqrt{2}
L=4 \sqrt{2} \pi cm}\)obwód koła
\(\displaystyle{ P=\pi r ^{2} = \pi (2 \sqrt{2}) ^{2} = 8\pi cm ^{2}}\)pole koła
\(\displaystyle{ 4 cm}\) to ramię trójkąta prostokątnego równoramiennego czyli \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} cm}\) przeciw prostokątna tego trójkąta przy czym ona jest średnicą koła.
\(\displaystyle{ d=4 \sqrt{2}
L=4 \sqrt{2} \pi cm}\)obwód koła
\(\displaystyle{ P=\pi r ^{2} = \pi (2 \sqrt{2}) ^{2} = 8\pi cm ^{2}}\)pole koła