równanie krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie krzywej
Rozpatrujemy wszystkie prostokaty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte są w osiach Ox i Oy układu współrządnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem tych wierzchołków rozpatrywanych prostokatów, które nie leża na żadnej z osi układu współrzędnych. Narysuj tę krzywą.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
równanie krzywej
Zapisz warunek na pole takiego prostokąta i wyznacz z tego ładne równanie krzywej. Podpowiedź: jeśli nasz punkt ma współrzędne (x,y) to wymiary prostokąta wynoszą x na y.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
równanie krzywej
Skoro dwa sąsiednie boki zawierają się w osiach, to znaczy, że jeden z wierzchołków leży w środku układu współrzędnych. Mamy zatem wierzchołki: A(0,0), B(x,0), C(x,y), D(0,y). Interesuje nas zbiór możliwych punktów C. Mamy również dane pole:
\(\displaystyle{ xy=6 y = \frac{6}{x}}\)
Zatem punkt C będzie miał współrzędne postaci: (\(\displaystyle{ x, \frac{6}{x}}\))
\(\displaystyle{ xy=6 y = \frac{6}{x}}\)
Zatem punkt C będzie miał współrzędne postaci: (\(\displaystyle{ x, \frac{6}{x}}\))