trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

trapez

Post autor: Tinia »

Punkty A=(1,1), B=(5,5), C=(3,5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD niebędącego równoległobokiem, w którym \(\displaystyle{ AB||CD}\)
a) Wyznacz równanie osi symetri tego trapezu
b) Oblicz pole trapezu
Wyniki odczytane z rysunku, bez rachunkowego uzasadnienia nei będą punktowane
bosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh
Pomógł: 14 razy

trapez

Post autor: bosz »

Os symetri przechodzi przez srodek odcinka AB i jest doniegoprostopadla..
majac os symetrii wyznaczasz brakujacy wierzcholek i juzniepowinno byc problmu z policzeniem pola
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

trapez

Post autor: Tinia »

Własnie mam problem:(, niestety nie pamietam jak się robiło tego typu zadania:(
bosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh
Pomógł: 14 razy

trapez

Post autor: bosz »

No ale przeciez właśnie napisałem jak to się robi..
1. Wyznaczasz oś symetrii
2 wyznaczasz brakujący wierzcholek
3. wyliczasz pole

Gdzie masz problem ?
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

trapez

Post autor: Tinia »

We wyznaczeniu osi symetri
ODPOWIEDZ