sześciokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

sześciokąt foremny

Post autor: jackow005 »

Witam, proszę o pomoc!

Mam zadanie:

Sześciokąt foremny co drugi wierzchołek został połączony tworząc wewnątrz mniejszy sześciokąt.(za pomocą dwóch trójkątów) I teraz mam udowodnić te ten mniejszy sześciokąt też jest foremny i dodatkowo wyznaczyć długości boku, przyjmując, że wyjściowy sześciokąt ma bok o długości b.

Co indukcja ma wspólnego z tym zadaniem(?)
Szemek
Ostatnio zmieniony 26 sty 2008, o 12:10 przez jackow005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

sześciokąt foremny

Post autor: Lady Tilly »

Popatrz na to z dwóch stron
1) trójkąty, którego krawędzie są zaznaczone tymi samymi krawędziami są równoboczne
AU
AU
477a253065286780med.jpg (53.44 KiB) Przejrzano 98 razy

2) trójkąty różowe są równoboczne
AU
AU
9295f7c01f6a14cbmed.jpg (50.01 KiB) Przejrzano 98 razy
kasiaslajd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2010, o 10:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 1 raz

sześciokąt foremny

Post autor: kasiaslajd »

Długość nowego boku to: \(\displaystyle{ \frac{b \sqrt{3}}{3}}\)
Indukcja: działając w ten sposób na nowym sześciokącie, otrzymasz kolejny (o boku długości \(\displaystyle{ \frac{b}{3}}\) )
ODPOWIEDZ