2 zadania z trójkątami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kordi89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 sty 2008, o 10:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

2 zadania z trójkątami

Post autor: Kordi89 »

Zadanie 1

W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach \(\displaystyle{ 4 cm}\) i \(\displaystyle{ 9 cm}\). Znajdź pole tego trójkąta
Odpowiedź \(\displaystyle{ P=39 cm{^2}}\)

Zadanie 2

Wysokość o długości \(\displaystyle{ h=2,8 cm}\) poprowadzona z kąta prostego trójkąta prostokątnego odcina na przeciwprostokątnej odcinek o długości \(\displaystyle{ x=2,1 cm}\). Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
Odpowiedź \(\displaystyle{ Ob=14cm}\), \(\displaystyle{ P=8 \frac{1}{4} cm{^2}}\)

w zadaniu drugim sprostałem tylko obliczeniu jednego boku, następne obliczenia nie powiodły się. za pomoc z góry dziękuje


JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ ZA POMOC
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, o 17:23 przez Kordi89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

2 zadania z trójkątami

Post autor: Lady Tilly »

1)
Popatrz tutajmasz podobne.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

2 zadania z trójkątami

Post autor: Sylwek »

1) Co wiemy o wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną i jak ma się ona do długości odcinków, na które ta wysokość dzieli przeciwprostokątną?

\(\displaystyle{ h^2=4 9 \\ h=6(cm) \\ P=\frac{1}{2} (4+9) 6=39 (cm^2)}\)
Awatar użytkownika
Aramil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

2 zadania z trójkątami

Post autor: Aramil »

1) korzystajac z podobienstwa trojkatow oblicz wysokosc opuszczona na przeciw prostokatna
2) analogicznie jak powyzej, pozostale boki doliczasz z tw pitagorasa
ODPOWIEDZ