Mam problem z zadaniem:
W pewnym czworokącie kąt przy wierzchołku B jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku A, kąt przy wierzchołku C jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku B, a kąt przy wierzchołku D jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku c. Jaka jst wartość każdego kąta tego czworokąta?
Proszę o pomoc
Czworokąt
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Czworokąt
\(\displaystyle{ x+2x+4x+8x=360^\circ}\)
\(\displaystyle{ 15x=360^\circ}\)
kolejne kąty:
\(\displaystyle{ x=24^\circ}\)
\(\displaystyle{ 2x=48^\circ}\)
\(\displaystyle{ 4x=96^\circ}\)
\(\displaystyle{ 8x=192^\circ}\)
\(\displaystyle{ 15x=360^\circ}\)
kolejne kąty:
\(\displaystyle{ x=24^\circ}\)
\(\displaystyle{ 2x=48^\circ}\)
\(\displaystyle{ 4x=96^\circ}\)
\(\displaystyle{ 8x=192^\circ}\)