oblicz długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
oblicz długość odcinka
Wysokość CC`trójkąta ABC jest równa 4 i dzieli bok AB na dwie części takie, że AC`:C`B=1:8 . Oblicz długość odcinka równoległego do wysokości CC` , dzielącego pole trójkąta ABC na połowy.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, o 21:59 przez Mariannn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz długość odcinka
\(\displaystyle{ P=18x}\)
\(\displaystyle{ 2x=tg\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\cdot}y{\cdot}2x=\frac{1}{2}{\cdot}18x}\)
\(\displaystyle{ y=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x=tg\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\cdot}y{\cdot}2x=\frac{1}{2}{\cdot}18x}\)
\(\displaystyle{ y=3\sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
oblicz długość odcinka
nie rozumiem 3 linijki a konkretnie lewej strony zapisu. Jest to jakis wzor na pole trojkąta? 1/2*y*tg B?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
oblicz długość odcinka
Nic dziwnego, że nie rozumiesz, bo jest błędna, a żeby było śmieszniej, to i tak czwarta linijka wcale z niej nie wynika. Powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}y^22x=\frac{1}{2}18x}\)
a stąd \(\displaystyle{ y=3}\).
Wzór na pole trójkąta prostokątnego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2 \tan \beta}\) jest łatwo sprawdzalny .
Pozdrawiam.
Qń.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}y^22x=\frac{1}{2}18x}\)
a stąd \(\displaystyle{ y=3}\).
Wzór na pole trójkąta prostokątnego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2 \tan \beta}\) jest łatwo sprawdzalny .
Pozdrawiam.
Qń.