Oblicz część ramienia trapezu opisanego na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
IzaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 sty 2008, o 20:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rakówka

Oblicz część ramienia trapezu opisanego na okręgu

Post autor: IzaK »

Na okręgu o promieniu długości 2 opisano trapez prostokątny . Górna podstawa wynosi 3. Oblicz części ramienia trapezu od punktu styczności do wierzchołka przy wiekszej podstawie.
Abrakadabra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 29 sty 2008, o 18:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kosmos
Podziękował: 5 razy

Oblicz część ramienia trapezu opisanego na okręgu

Post autor: Abrakadabra1 »

\(\displaystyle{ h^{2}}\)+\(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\)=\(\displaystyle{ (x+1)^{2}}\)

r=2

h=2r=4

\(\displaystyle{ 4^{2}}\)+\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ 2x+1}\)=\(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ 2x+1}\)

-4x=-16

x=4

Dobra odp?
ODPOWIEDZ