Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
miguell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 maja 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Post autor: miguell »

Mam problem z zadaniami opartymi na twierdzeniu sinusów i cosinusów. Nie wydają się trudne, są rozwiązania i wskazówki, ale zwyczajnie nie mogę dojść do właściwego wyniku. Baaardzo proszę o pomoc, naprawdę.

8.22 Oblicz miary kątów trójkąta, w którym wysokość i środkowa poprowadzone z jednego wierzchołka dzielą kąt przy tym wierzchołku na trzy równe części.

Odpowiedź: 90,60,30 stopni
Wskazówka:Zauważ najpierw, że AEC jest równoramienny (jak to zauważyć??), a następnie skorzystaj z twierdzenia sinusów w trójkącie EBC



8.29 Długości boków trójkąta, którego jeden z kątów ma miarę 120 stopni, tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. W jakim stosunku pozostają długości boków tego trójkąta?

Odpowiedź: 1:\(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\):\(\displaystyle{ \frac{7}{3}}\)
Wskazówka: Zastosuj twierdzenie cosinusów do obliczenia stosunku \(\displaystyle{ \frac{a}{r}}\) (gdzie a jest długością najkrótszego boku trójkąta, a r - różnicą ciągu), a następnie wyraź tę różnicę w zależności od a.


8.30 W trójkącie ABC dane są |BC|=4 cm, |AC|=2 cm, a miara kąta ACB wynosi 120 stopni. Wyznacz długość odcinka dwusiecznej kąta ACB, zawartego w tym trójkącie.

Według odpowiedzi ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\). Wskazówka brzmi "Niech CD będzie odcinkiem dwusiecznej, o którym mowa w zadaniu. Oznaczmy |CD|=x, a |AD|=y. Zastosuj do trzech trójkątów twierdzenie cosinusów, aby otrzymać układ równań z niewiadomymi x i y.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Post autor: mat1989 »

miguell pisze:Zauważ najpierw, że AEC jest równoramienny
ponieważ, składa się on z dwóch mniejszych trójkątów które są do siebie przystające.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Post autor: LySy007 »

Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie 8.22, bo mam z nim problem.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Post autor: mat1989 »

poszukaj na forum bo na pewno już było, jak nie znajdziesz to napisz;.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

Tw. sinusów i cosinusów, kilka zadań

Post autor: LySy007 »

No właśnie nie znalazłem.
ODPOWIEDZ