twierdzenia sinusów i cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Yea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 gru 2007, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

twierdzenia sinusów i cosinusów

Post autor: Yea »

Wykaż że jeśli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek \(\displaystyle{ sin\alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{sin\beta+sin\gamma}{cos\beta+cos\gamma}}\), to trójkąt ten jest prostokątny.
(mi wychodzi tylko że \(\displaystyle{ a^{2}}\)=\(\displaystyle{ b ^{2}}\)+bc, a to chyba nie to)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

twierdzenia sinusów i cosinusów

Post autor: »

Wskazówka: używając wzorów na sumę sinusów i sumę cosinusów pokaż, że prawa strona równości wynosi \(\displaystyle{ \tan \frac{\beta + \gamma}{2}}\). Lewa natomiast to to samo co \(\displaystyle{ \sin (\beta + \gamma)}\). Spróbuj z tego coś wywnioskować na temat miary kąta \(\displaystyle{ \frac{\beta + \gamma}{2}}\).

Pozdrawiam.
Qń.
ODPOWIEDZ