1
Bok Rombu ma 10cm , a jedna z jego przekatnych ma dlugos 16 cm. Oblicz pole i wysokosc rombu.
2
Oblicz dlugosc kwadratu ktorego przekatna ma 8cm.
Romb,Kwadrat - Zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Romb,Kwadrat - Zadania
2. rozumiem, ze chodzi o długośc boku
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=8\\
a=\frac{8}{\sqrt{2}}\\
a=\frac{8\sqrt{2}}{2}\\
a=4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=8\\
a=\frac{8}{\sqrt{2}}\\
a=\frac{8\sqrt{2}}{2}\\
a=4\sqrt{2}}\)
- Natulka
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 12:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczawno Zdrój
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Romb,Kwadrat - Zadania
Zadanie 2.
Wystarczy podstawić do wzoru na przekątną kwadratu
\(\displaystyle{ d= a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=a \sqrt{2}}\) po obliczeniu
\(\displaystyle{ a=4 \sqrt{2}}\)
potem liczysz to, co chcesz długość, czy co tam Ci trzeba
[ Dodano: 22 Stycznia 2008, 18:32 ]
Ej ktoś mnie ubiegł
Wystarczy podstawić do wzoru na przekątną kwadratu
\(\displaystyle{ d= a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=a \sqrt{2}}\) po obliczeniu
\(\displaystyle{ a=4 \sqrt{2}}\)
potem liczysz to, co chcesz długość, czy co tam Ci trzeba
[ Dodano: 22 Stycznia 2008, 18:32 ]
Ej ktoś mnie ubiegł
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 24 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Romb,Kwadrat - Zadania
wskazówki:
do obliczenia odcinka |AE| skorzystaj z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ |AD|=2|AE|}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{|AD|\cdot|BC|}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=10\cdot{h}}\)
do obliczenia odcinka |AE| skorzystaj z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ |AD|=2|AE|}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{|AD|\cdot|BC|}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=10\cdot{h}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 24 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Romb,Kwadrat - Zadania
\(\displaystyle{ |AE|=\sqrt{10^2-8^2}}\)
\(\displaystyle{ |AE|=6}\)
\(\displaystyle{ |AD|=12}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{12 16}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=96}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ 96=10h}\)
\(\displaystyle{ h=9,6}\)
\(\displaystyle{ |AE|=6}\)
\(\displaystyle{ |AD|=12}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{12 16}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=96}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ 96=10h}\)
\(\displaystyle{ h=9,6}\)