Pole równoległoboku jest równe 72cm2, a długość jednej z jego wysokości równa się 6 cm. Wiedząc że stosunek dwóch różnych wysokości tego równoległoboku równa sie 2:3 oblicz długość boków równoległoboku.
do tej pory obliczyłem długośc boku na który spada wysokość ze wzoru na pole równoległoboku P=ah
72 = 6a | :6
a = 12
i na tym się zatrzymałem, nie za bardzo wiem jak obliczyć drugi bok, bo przecież wysokość podana (6cm) może być dłuższa bądź krótsza więc nie moge podstawić \(\displaystyle{ \frac{6}{h2}= \frac{2}{3}}\)
h2- długość drugiej wysokości
Oblicz długości boków równoległoboków
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Oblicz długości boków równoległoboków
myślę, że właśnie tu będą 2 rozwiązania.
rozważ te dwa przypadki,o których mówisz:
I) \(\displaystyle{ \frac{6}{ h_{2} } = \frac{2}{3}}\)
II) \(\displaystyle{ \frac{h_{2}}{6} = \frac{2}{3}}\)
rozważ te dwa przypadki,o których mówisz:
I) \(\displaystyle{ \frac{6}{ h_{2} } = \frac{2}{3}}\)
II) \(\displaystyle{ \frac{h_{2}}{6} = \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2008, o 17:38 przez Mortify, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Oblicz długości boków równoległoboków
Rozpatrz dwa przypadki:
1. Podana wysokośc jest tą krótszą
2. Podana wysokośc jest tą dłuższą.
Wyjdą dwa równoległoboki, które spełniaja warunki zadania
1. Podana wysokośc jest tą krótszą
2. Podana wysokośc jest tą dłuższą.
Wyjdą dwa równoległoboki, które spełniaja warunki zadania