Romb i jego przekątne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Fajken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 17 sty 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 62 razy

Romb i jego przekątne

Post autor: Fajken »

1. Bok a rombu i jego przekątne p i q spełniają warunek \(\displaystyle{ pq=a^{2}}\). Wyznacz miarę kąta ostrego rombu.

Proszę o pomoc.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Romb i jego przekątne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ pq=a^2 \ \ /:a^2 \\ \frac{p}{a} \frac{q}{a}=1 \ \ / \frac{1}{4} \\ \frac{ \frac{1}{2}p }{a} \frac{ \frac{1}{2}q }{a}= \frac{1}{4} \\ cos\alpha sin\alpha = \frac{1}{4} \ \ / 2 \\ sin2\alpha= \frac{1}{2} 2\alpha=30^0}\)
ODPOWIEDZ