okrag i trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
okrag i trapez
na o kregu o promieniu r opisano trapez majacy katry ostre a i b obliczyc pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
okrag i trapez
W trapezie sumy kątów leżących przy jednym ramieniu są równe \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\). Wielokąt można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów przecinają się w jednym punkcie i punkt ten jet środkiem okręgu wpisanego w wielokąt. Wysokość w tym trapezie wynosi \(\displaystyle{ 2r}\). Niech dzieli ona dolną podstawę na odcinki \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Górną na \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\).
Zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{r}{x}=tg\frac{b}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{y}=tg\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{k}=tg(90^{\circ}-\frac{a}{2})=ctg\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=tg(90^{\circ}-\frac{b}{2})=ctg\frac{b}{2}}\)
Z podanych równości wyliczasz\(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\),\(\displaystyle{ k}\)i\(\displaystyle{ l}\).
I następnie podstaw do wzoru.
Zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{r}{x}=tg\frac{b}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{y}=tg\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{k}=tg(90^{\circ}-\frac{a}{2})=ctg\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=tg(90^{\circ}-\frac{b}{2})=ctg\frac{b}{2}}\)
Z podanych równości wyliczasz\(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\),\(\displaystyle{ k}\)i\(\displaystyle{ l}\).
I następnie podstaw do wzoru.