trapez
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapez
\(\displaystyle{ \frac{y}{h}=ctg30^{o} \frac{x}{h}=ctg40^{o}}\)
\(\displaystyle{ y=h{\cdot}ctg30^{o} x=h{\cdot}ctg40^{o}}\)
\(\displaystyle{ a-b=x+y}\) czyli \(\displaystyle{ a-b=h{\cdot}ctg30^{o}+h{\cdot}ctg40^{o}}\)
czyli \(\displaystyle{ h(ctg30^{o}+ctg40^{o})=a-b}\) stąd \(\displaystyle{ h=\frac{a-b}{(ctg30^{o}+ctg40^{o})}}\) masz już odpowiednie dane i możesz obliczyć pole.
\(\displaystyle{ y=h{\cdot}ctg30^{o} x=h{\cdot}ctg40^{o}}\)
\(\displaystyle{ a-b=x+y}\) czyli \(\displaystyle{ a-b=h{\cdot}ctg30^{o}+h{\cdot}ctg40^{o}}\)
czyli \(\displaystyle{ h(ctg30^{o}+ctg40^{o})=a-b}\) stąd \(\displaystyle{ h=\frac{a-b}{(ctg30^{o}+ctg40^{o})}}\) masz już odpowiednie dane i możesz obliczyć pole.