oblicz długość podstawy w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 11:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
oblicz długość podstawy w trapezie
w trapezie KLMN punkt P jest punktem przecięcia przekątnych trapezu. oblicz długość podstawy KL wiedząc,że MN=3 MP=2 PK=5
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz długość podstawy w trapezie
Trójkąty MNP i KLP są podobne, więc:
\(\displaystyle{ \frac{2}{5} = \frac{3}{|KL|}
\\
|KL|=7,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{5} = \frac{3}{|KL|}
\\
|KL|=7,5}\)