oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
146monisia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z komputera
Podziękował: 2 razy

oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Post autor: 146monisia »

potrzebuje jak najszybciej rozwiązania zadan na poziomie gimnazjalnym: wiedząc że proste AB, CD, EF są równoległe oblicz:
a) |OB|jeżeli |OC|=7 |OA|=3 |BD|=2

2) W trapezie ABCD ,w którym podstawa |AB|= 12cm i podstawa |CD|= 4CM, poprowadzono odcinek łaczacy środki ramion tego trapezu. Oblicz długość tego odcinka.

3) na jednym ramieniu kata o wierzchołku S leża punkty M i N, a na drugim Ki L. W oparciu o twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa sprawdz, czy proste MK i NL są równoległe, gdy:
a) |SM|=3 |SK|=6 |MN|=0,75 |KL|=1,5

bardzo prosze o pomoc. pilne
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, o 18:11 przez 146monisia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Post autor: Lady Tilly »

146monisia pisze: 2) W trapezie ABCD ,w którym podstawa |AB|= 12cm i podstawa |CD|= 4CM, poprowadzono odcinek łaczacy środki ramion tego trapezu. Oblicz długość tego odcinka.
Długość tego odcinka jest średnią arytmetyczną obu podstaw.
146monisia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z komputera
Podziękował: 2 razy

oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Post autor: 146monisia »

ale ja potrzebuje konkretnych obliczen bo to nie dla mnie tylko dla gimnazjalisty.. i to potrzebne jest na jutro dlatego bardzo prosze o rozwiazanie:)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Post autor: mmoonniiaa »

146monisia pisze:wiedząc że proste AB, CD, EF są równoległe oblicz:
a) |OB|jeżeli |OC|=7 |OA|=3 |BD|=2
Rozumiem, że punkt O jest wierzchołkiem kąta. Korzystając z twierdzenia Talesa, mamy:
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}= \frac{x}{x+2} x= \frac{3}{2}}\)

[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 19:00 ]
146monisia pisze: 3) na jednym ramieniu kata o wierzchołku S leża punkty M i N, a na drugim Ki L. W oparciu o twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa sprawdz, czy proste MK i NL są równoległe, gdy:
a) |SM|=3 |SK|=6 |MN|=0,75 |KL|=1,5
Trzeba sprawdzić, czy:
\(\displaystyle{ \frac{3}{3+0,75}= \frac{6}{6+1,5}
\\
\frac{3}{3,75} = \frac{6}{7,5} / 3,75
\\
3= \frac{6}{2}
\\
3=3}\)

Proste MK i NL są równoległe.
146monisia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z komputera
Podziękował: 2 razy

oblicz długości odcinków - twierdzenie Talesa

Post autor: 146monisia »

na jednym ramieniu kata o wierzchołku S leża punkty M i N, a na drugim Ki L. W oparciu o twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa sprawdz, czy proste MK i NL są równoległe, gdy:

b) |SN|=2,4 |MN|=2 |SK|= |SL|=6

i prosze jescze o rozwiązanie tego zadnia z trapezem
ODPOWIEDZ