Oblicz pole dwunastokąta foremnego opisanego na okręgu o promieniu dlugosci \(\displaystyle{ r=4 \sqrt{2}cm}\)
\(\displaystyle{ \tan 15^\circ=0,2679}\)
odp: \(\displaystyle{ P=102,9cm^{2}}\)
Pole dwunastokąta foremnego
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Pole dwunastokąta foremnego
Wzór na pole wielokąta foremnego -> patrz
\(\displaystyle{ P=nr^2\tan \frac{\pi}{n}}\)
\(\displaystyle{ P=12(4\sqrt{2})^2 \tan 15^\circ}\)
\(\displaystyle{ P=384 0,2679}\)
\(\displaystyle{ P 102,9}\)
\(\displaystyle{ P=nr^2\tan \frac{\pi}{n}}\)
\(\displaystyle{ P=12(4\sqrt{2})^2 \tan 15^\circ}\)
\(\displaystyle{ P=384 0,2679}\)
\(\displaystyle{ P 102,9}\)