Oblicz pole i promień okręgu wpisanego w trójkąt
- Eqauzm
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz pole i promień okręgu wpisanego w trójkąt
Oblicz pole i promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 5, 6 i 8.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 14:49 przez Eqauzm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Oblicz pole i promień okręgu wpisanego w trójkąt
Liczymy pole tójkąta ze wzoru Herona
\(\displaystyle{ p= \frac{5+6+8}{2}=9,5}\)
\(\displaystyle{ S= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ S= \sqrt{224,4375}}\)
\(\displaystyle{ S 15}\)
\(\displaystyle{ S=pr}\)
\(\displaystyle{ 15=9,5r}\)
\(\displaystyle{ r 1,6}\)
\(\displaystyle{ P=\pi 1,6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=2,56\pi}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{5+6+8}{2}=9,5}\)
\(\displaystyle{ S= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ S= \sqrt{224,4375}}\)
\(\displaystyle{ S 15}\)
\(\displaystyle{ S=pr}\)
\(\displaystyle{ 15=9,5r}\)
\(\displaystyle{ r 1,6}\)
\(\displaystyle{ P=\pi 1,6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=2,56\pi}\)