Zad.
Trzy boki trapezu mają tę samą długość równą 10.Wiedząc że obwod tego trapezu wynosi 52 oblicz jego pole.
z gory dzieki za odpowiedz
Twierdzenie pitagorasa zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Twierdzenie pitagorasa zadanie
Niech krótsza podstawa i ramiona mają po 10
dłuższa podstawa ma 22 bo 52-3*10
teraz wysokość będzie Ci potrzebna do obliczenia pola
\(\displaystyle{ (\frac{22-10}{2})^{2}+h^{2}=10^{2}}\)
dalej już prosto \(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{(22+10){\cdot}8}{2}=128}\)
dłuższa podstawa ma 22 bo 52-3*10
teraz wysokość będzie Ci potrzebna do obliczenia pola
\(\displaystyle{ (\frac{22-10}{2})^{2}+h^{2}=10^{2}}\)
dalej już prosto \(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{(22+10){\cdot}8}{2}=128}\)