Trapez podzelony na trójkąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vesemir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubień
Podziękował: 8 razy

Trapez podzelony na trójkąty

Post autor: Vesemir »

Trapez prostokątny został podzielony przekątną na dwa trójkąty, z których jeden jest równoboczny o wysokości równej \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)cm. Oblicz pole tego trapezu.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Trapez podzelony na trójkąty

Post autor: Piotrek89 »

przekątna podzieli na dwa trójkąty, z czego jeden będzie prostokątny a z tego wynika, że nie może być równoboczny, więc pozostaje ten drugi, w którym

\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}=6\sqrt{3}}\)

dalej spróbuj sam
ODPOWIEDZ