Trapez opisany na okręgu
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Trapez opisany na okręgu
łatwo można pokazać, że:
\(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2} \ oraz \ a+b=c+d \ (wlasnosc \ czworokata \ opisanego)}\)
w takim razie:
\(\displaystyle{ Obw.=32}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2} \ oraz \ a+b=c+d \ (wlasnosc \ czworokata \ opisanego)}\)
w takim razie:
\(\displaystyle{ Obw.=32}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Trapez opisany na okręgu
właśnie tobuahaha pisze:odcinek łączący środki boków nierównoległych trapezu