W trapez równoramienny o mniejszej podstawie 1 wpisano okrąg o promieniu 1.Oblicz pole trapezu.
Czuję, że to zadanie musi być banalne ale nie wiem jak się do niego zabrać. Doszedłem tylko do tego, że wysokość trapezu musi być równa 2. Co zrobić dalej? Serdecznie dziękuje za pomoc.
Okrąg wpisany w trapez równoramienny.
- Jeż Matematyki
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mieścinka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Okrąg wpisany w trapez równoramienny.
Dolna podstawa: \(\displaystyle{ x + 1 + x \,\,\}\) i \(\displaystyle{ h = 2}\)
Z własności czworokąta z okręgiem w środku:\(\displaystyle{ 1 + x + 1 + x = 2 b}\)
oraz \(\displaystyle{ x^2 + h^2 = b^2}\)
Z własności czworokąta z okręgiem w środku:\(\displaystyle{ 1 + x + 1 + x = 2 b}\)
oraz \(\displaystyle{ x^2 + h^2 = b^2}\)