oblicz pole czworokąta znając długości przekątnych i kąty
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 8 razy
oblicz pole czworokąta znając długości przekątnych i kąty
W czworokącie przekątne mają długość 12 i 15 i tworzą z jednym z boków kąt \(\displaystyle{ 35^\circ}\) oraz \(\displaystyle{ 25^\circ}\). Oblicz pole czworokąta.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2008, o 20:56 przez Yea, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz pole czworokąta znając długości przekątnych i kąty
Wykorzystaj wzór:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d_{1}d_{2}sin\alpha}\) gdzie d1 oraz d2 to przekątne natomiast alfa to kąt między przekatnymi.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d_{1}d_{2}sin\alpha}\) gdzie d1 oraz d2 to przekątne natomiast alfa to kąt między przekatnymi.