Mam tu 2 zadania może ktoś wie jak rozwiązać. Będę bardzo wdzięczna bo planimetria to mój słaby punkt
1.W romb o kącie ostrym 30(stopni) wpisano okrąg o promieniu 2 cm. Oblicz pole rombu.
2.Oblicz promień okręgu opisanego na prostokącie o bokach długości 3 i 4.
Romb i okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Romb i okrąg
2.
zrób sobie rysunek i wyjdzie Ci ze średnica tego okręgu jest przekątną prostokąta, więc wynosi:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{ 3^{2}+ 4^{2}} = 5}\)
\(\displaystyle{ d=2r r=2,5}\)
zrób sobie rysunek i wyjdzie Ci ze średnica tego okręgu jest przekątną prostokąta, więc wynosi:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{ 3^{2}+ 4^{2}} = 5}\)
\(\displaystyle{ d=2r r=2,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Romb i okrąg
zad. 1
Skoro \(\displaystyle{ r=2}\) to \(\displaystyle{ h=4}\)
Dalej liczymy z sinusa bok
\(\displaystyle{ 4/a=1/2}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
Więc pole wynosi \(\displaystyle{ P=ah}\) \(\displaystyle{ P=8*4}\) \(\displaystyle{ P=32}\)
Skoro \(\displaystyle{ r=2}\) to \(\displaystyle{ h=4}\)
Dalej liczymy z sinusa bok
\(\displaystyle{ 4/a=1/2}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
Więc pole wynosi \(\displaystyle{ P=ah}\) \(\displaystyle{ P=8*4}\) \(\displaystyle{ P=32}\)