Nie jestem zbyt dobra z planimetrii więc bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
1. Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 1 cm i 3 cm. Oblicz długości ramion trapezu, jeśli można w niego wpisać okrąg.
2.W trapez o kątach ostrych 30 (stopni) i 60 (stopni) wpisano okrąg o promieniu r=1 cm. Oblicz długość podstaw tego trapezu.
3. Dłuższa z podstaw trapezu prostokątnego ma długość 6 cm. Promień okręgu wpisanego jest równy 1 cm. Oblicz długość drugiej podstawy trapezu.
4.W romb o boku długości 2 cm i kącie ostrym 60 (stopni) wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
[/latex]
[ Dodano: 10 Stycznia 2008, 20:23 ]
aska2505, cześć
[ Dodano: 10 Stycznia 2008, 20:25 ]
Proszę o szybką pomoc;)
Trapez i romb
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez i romb
2)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=ctg30^{o} \frac{y}{2}=ctg60^{o}}\)
a to dłuzsza podstawa b zaś krótsza
c oraz d to ramiona
\(\displaystyle{ x^{2}+2^{2}=c^{2} y^{2}+2^{2}=d^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a+b=c+d) (2b+x+y=c+d)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=ctg30^{o} \frac{y}{2}=ctg60^{o}}\)
a to dłuzsza podstawa b zaś krótsza
c oraz d to ramiona
\(\displaystyle{ x^{2}+2^{2}=c^{2} y^{2}+2^{2}=d^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a+b=c+d) (2b+x+y=c+d)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 7 razy
Trapez i romb
Lady Tilly, wielkie wielkie dzięki;) jak coś jeszcze będziesz wiedziała to proszę pisz;)
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Trapez i romb
Jeśli romb ma kąty 60 i 120 to na jego pole składa się pole dwóch trójkątów równobocznych, w tym przypadku o boku 2. Aby policzyc długość promienia musimy obliczyc długość wysokości rombu(promien to 1/2 wysokośći). Wysokośc rombu równa sie wysokości trójkąta. Liczymy:
\(\displaystyle{ h=a \sqrt{3} /2}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}}\)
Więc promień ma \(\displaystyle{ 0,5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=a \sqrt{3} /2}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}}\)
Więc promień ma \(\displaystyle{ 0,5 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 7 razy
Trapez i romb
the doctor, dzięki za pomoc
[ Dodano: 12 Stycznia 2008, 18:23 ]
czy wie może ktoś jak rozwiązać 1 i 3 zadanie???
będę wdzięczna za pomoc
[ Dodano: 12 Stycznia 2008, 18:23 ]
czy wie może ktoś jak rozwiązać 1 i 3 zadanie???
będę wdzięczna za pomoc