Długość brzegu, oblicz pole.
- claher
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubień
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Długość brzegu, oblicz pole.
Brzeg trójkąta równobocznego o boku długości 10 cm "otoczono" zbiorem wszystkich punktów, które są odległe od co najmniej jednego z boków nie więcej niż o 1 cm. Oblicz pole tego zbioru oraz długość jego brzegu.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
Długość brzegu, oblicz pole.
Wydaje mi się, że to wygląda tak:
I pole tego zbioru to by było pole trzech prostokątów i 3 wycinków koła o kącie środkowych 360-60-90-90=120 stopni
\(\displaystyle{ S=3*10*1+3*\frac{1}{3}\pi*1^{2}=30+\pi}\)
analogicznie obwód
I pole tego zbioru to by było pole trzech prostokątów i 3 wycinków koła o kącie środkowych 360-60-90-90=120 stopni
\(\displaystyle{ S=3*10*1+3*\frac{1}{3}\pi*1^{2}=30+\pi}\)
analogicznie obwód
- claher
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubień
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Długość brzegu, oblicz pole.
A czemu pod uwagę nie bierzesz całego koła ?
Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że wierzchołek też należy do boku
Czekam więc jeszcze na inne odpowiedzi.
Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że wierzchołek też należy do boku
Czekam więc jeszcze na inne odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Długość brzegu, oblicz pole.
Wszystko pięknie fajnie ale odpowiedź jest inna. Pole ma wynieść \(\displaystyle{ 60-3 \sqrt{3}+ \pi}\)
Mnie również wyszło \(\displaystyle{ 30+ \pi}\) ale tak jak Wy nie wziąłem pod uwagę obszaru wewnątrz trójkąta.
Jak obliczyć wewnętrzny obszar???-- 7 mar 2010, o 17:02 --Przekminiłem, zamieszczam screena może komuś przydadzą się moje bazgroły:
Mnie również wyszło \(\displaystyle{ 30+ \pi}\) ale tak jak Wy nie wziąłem pod uwagę obszaru wewnątrz trójkąta.
Jak obliczyć wewnętrzny obszar???-- 7 mar 2010, o 17:02 --Przekminiłem, zamieszczam screena może komuś przydadzą się moje bazgroły:
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Długość brzegu, oblicz pole.
Odkopuję...
Jak obliczyć pole tego "wewnętrznego" obszaru? Żeby to tylko wytłumaczyć "po ludzku"...
Jak obliczyć pole tego "wewnętrznego" obszaru? Żeby to tylko wytłumaczyć "po ludzku"...