Wyznacz tg kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Franio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz tg kąta

Post autor: Franio »

W prostokątnym trójkącie ABC dana jest długość przyprostokątnej \(\displaystyle{ AC=4}\). Na przeciwprostokątnej AB wybrano punkt \(\displaystyle{ D}\), a na przyprostokątnej \(\displaystyle{ BC}\) punkt \(\displaystyle{ E}\) w taki sposób, że \(\displaystyle{ DE || AC}\) oraz \(\displaystyle{ BE=4}\), \(\displaystyle{ EC=3}\). Wyznacz \(\displaystyle{ tg (\sphericalangle ECD)}\).
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wyznacz tg kąta

Post autor: Piotrek89 »

popraw treść zadania, bo jest błędna...

jeśli przyprostokątna jest AC to przeciwprostokątna nie może być AB...
Franio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz tg kąta

Post autor: Franio »

Jasne, że może być. Narysuj sobie!!!
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wyznacz tg kąta

Post autor: Piotrek89 »

fakt, źle przeczytałem

co do zadania, to szukamy odcinka DE=x , który obliczymy z tw. Talesa, no a później tangens kąta ECD już łatwo
ODPOWIEDZ