Oblicz długość odcinka. Obwód trapezu i trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
KtoTam

Oblicz długość odcinka. Obwód trapezu i trójkąta

Post autor: KtoTam »

Długości boków trójkąta są równe |AB|=9, |BC|=12, |AC|=15. Odcinek DE jest równoległy do boku AB. Obwód trójkąta CDE jest równy obwodowi trapezu ABDE. Oblicz długość odcinka DE.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Oblicz długość odcinka. Obwód trapezu i trójkąta

Post autor: florek177 »

1. Zrób rysunek ; oznacz odcinki ;
2. Przyrównaj obwody i 2 razy tw. Talesa.
ODPOWIEDZ