Wyznacz wartość parametru a, tak aby okręgi: \(\displaystyle{ (x-3)^{2} + (y-2)^{2}=4 i (x-a)^{2} + (y+2)^{2} = 9}\) były stycznie zewnętrznie.
Prosze o pomoc, pozdrawiam
parametr a - okręgi
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
parametr a - okręgi
\(\displaystyle{ S_1(3,2)}\) środek 1. okręgu
\(\displaystyle{ S_2(a,-2)}\) środek 2. okręgu
\(\displaystyle{ r_1=2}\)
\(\displaystyle{ r_2=3}\)
\(\displaystyle{ |S_1S_2|=r_1+r_2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(a-3)^2+(-2-2)^2}=2+3}\)
\(\displaystyle{ S_2(a,-2)}\) środek 2. okręgu
\(\displaystyle{ r_1=2}\)
\(\displaystyle{ r_2=3}\)
\(\displaystyle{ |S_1S_2|=r_1+r_2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(a-3)^2+(-2-2)^2}=2+3}\)