prostokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jadzia!!!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

prostokąty

Post autor: jadzia!!! »

Oblicz sume obwodów wszystkich różnych prostokątów, których długości boków są kolejnymi liczbami naturalnymi, jeżeli wiadomo, że najdłuższy bok prostokąta wynosi 1000.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

prostokąty

Post autor: Lady Tilly »

Jakbyś miała opisać funkcją zależność obwodu y od mniejszego boku x - funkcja wyglądałaby następująco
\(\displaystyle{ y=4x+2}\)
potraktój to jako ciąg arytmetyczny - w którym \(\displaystyle{ a_{1}=6}\) oraz \(\displaystyle{ r=4}\) i jeszcze \(\displaystyle{ n=999}\)
ODPOWIEDZ