izometria

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

izometria

Post autor: zaudi »

a)Wykazać ze przekształcenie w którym obrazem punktu P=(x,y) jest punkt P`=(3x,y+2) nie jest izometrią.
b) podobnie tylko ze P=(x,y) jest punkt P`=(y+2,x-1), jest izometrią.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

izometria

Post autor: Piotr Rutkowski »

Jeśli ma zachodzić w ogólności, to musi też zachodzić w szczególności dla... I tu możesz podać jakiś kontrprzykład. Do 1 np. odległości pomiędzy punktami \(\displaystyle{ A=(0,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(1,-2)}\). Możesz po prostu wyznaczyć jakiś kontrprzykład, dla którego odległość pomiędzy danymi p[rzez Ciebie punktami nie będzie zachowana
ODPOWIEDZ